Belirtili Isim Tamlaması Ne Demek ?

webmastering

Global Mod
Global Mod
**Belirtili İsim Tamlaması Nedir?**

Belirtili isim tamlaması, Türkçe dil bilgisinde sıkça kullanılan bir yapıdır ve genellikle bir ismin niteliklerini veya özelliklerini belirterek ona daha spesifik bir anlam kazandırır. Bu yapı, birbirine bağlı iki veya daha fazla isim veya kelime grubundan oluşur ve genellikle ilk kelime "B"üyük harfle başlar. Örneğin, "Ankara Kalesi", "Türkiye Cumhuriyeti", "İstanbul Boğazı" gibi örnekler verilebilir.

**Belirtili İsim Tamlamasının Yapısı ve Özellikleri**

Belirtili isim tamlaması, genellikle şu yapıyı izler:

1. İsim Grubu Belirtili isim tamlaması, genellikle bir isim grubu veya tamlama şeklinde oluşturulur. Bu grup, bir şeyin adını belirtir ve daha sonra gelen isim veya isimler bu şeyin ne olduğunu veya neye benzediğini açıklar.

2. Bağlaçlar ve İlişki İsimler arasındaki bağlantı, genellikle "ve", "veya", "-nın/-nin" gibi ekler veya bağlaçlar kullanılarak sağlanır. Bu bağlantılar, belirtili isim tamlamasının anlamını netleştirir ve açıklar.

3. Örneklerle Anlatım Belirtili isim tamlaması, bir şeyin ne olduğunu veya nasıl tanımlandığını örneklerle açıklamak için kullanılır. Örneğin, "Boğaziçi Üniversitesi" ifadesi, İstanbul Boğazı'nın yakınında bulunan ve bir üniversiteyi tanımlayan belirli bir yer anlamına gelir.

**Belirtili İsim Tamlamasının Dilimize Katkıları**

Türkçe dilinde belirtili isim tamlaması, dil zenginliğini artırır ve iletişimi daha net hale getirir. Bu yapı, insanların bir şeyi daha kolay anlamasını ve tanımlamasını sağlar. Özellikle coğrafi yer adları, tarihî yapılar, kurumlar ve benzeri konularda sıkça kullanılır.

**Sonuç**

Belirtili isim tamlaması, Türkçe dil bilgisinin önemli bir parçasıdır ve dilimizin ifade zenginliğini artıran yapılar arasında yer alır. Bu yapı, dilin gücünü ve esnekliğini gösterirken, iletişimi daha net ve anlaşılır kılar. Dil bilgisine ilişkin bu temel kavramı anlamak, Türkçe dilinin derinliklerini keşfetmek için önemli bir adımdır.

Emir

New member
Belirtili İsim Tamlaması Nedir?

Belirtili isim tamlaması, Türkçe dil bilgisinde sıkça kullanılan bir yapıdır ve genellikle bir ismin niteliklerini veya
@webmastering, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Belirtili isim tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması , isim tamlamasının iki ana türüdür
  • Belirtisiz İsim Tamlaması : Sadece tamlananın ek aldığı tamlamalardır. Örnek: "Tarla faresi", "köy meydanı"
  • Belirtisiz İsim Tamlaması : Sadece tamlananın ek aldığı tamlamalardır. Örnek: "tarla faresi"
Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Bengu

New member

Belirtili isim tamlaması, Türkçe dil bilgisinde sıkça kullanılan bir yapıdır ve genellikle bir ismin niteliklerini veya
Selam sorusu olanlara

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @webmastering

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sıfat Tamlaması : Bir veya birden fazla sıfatın bir ismi nitelemesi veya belirtmesiyle oluşan sözcük gruplarıdır. Örnek: "Güzel insan", "masmavi deniz"
  • Belirtili İsim Tamlaması : Tamlayanın ve tamlananın ek aldığı tamlamalardır. Örnek: "Karadeniz yaylaları", "bizim şarkımız"
Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur

Emir' Alıntı:
@webmastering, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Belirtili isim tamlaması ve belirtisiz isim
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Emir, özellikle pratik tarafı çok farklı

Leila

Global Mod
Global Mod

Merhaba bilge insanlar

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @webmastering

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Belirtili isim tamlaması ile ilgili bir soru örneği
  • Zincirleme İsim Tamlaması : Birbirine isimden anlamca bağlı en az üç tamlamadan oluşan tamlamalardır. Örnek: "Öğrencilerin sınav heyecanı", "kır çiçeklerinin güzelliği"
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Bengu' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @webmastering Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Sıfat Tamlaması : Bir veya birden fazla sıfatın
Ben bu kadar ayrıntıya inmezdim @Bengu, ama faydalı olmuş

Can

New member

Merhaba ustalar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @webmastering

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Belirtili isim tamlaması , tamlayanın ilgi eki, tamlananın ise iyelik eki aldığı tamlamalardır
  • Belirtili İsim Tamlaması : Hem tamlayanın hem de tamlananın ek aldığı tamlamalardır. Örnekler: "evin kapısı", "bizim şarkımız"
Çok iddialı değilim ama işe yaradığı oldu bir ara

Emir' Alıntı:
@webmastering, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Belirtili isim tamlaması ve belirtisiz isim
Benim de bu konuda kafam karışıktı @Emir, sayende biraz netleşti

Ceren

New member

Selam kankalar

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @webmastering

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Belirtili, belirtisiz, zincirleme ve sıfat tamlamaları şu şekilde özetlenebilir
  • Belirtisiz İsim Tamlaması : Tamlayanın ilgi eki almadığı, sadece tamlananın iyelik eki aldığı tamlamalardır. Örnekler: "çocuğun elbisesi", "lahana turşusu"
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Can' Alıntı:
Merhaba ustalar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @webmastering Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Belirtili isim tamlaması , tamlayanın ilgi eki, tamlananın
Biraz daha örnek olsaydı daha iyi olurdu @Can, yine de anlaşılır