Türk silahlı kuvvetlerini kim denetler ?

webmastering

Global Mod
Global Mod
Türk Silahlı Kuvvetlerini Kim Denetler? Görünen ve Görünmeyen Hatlar

Devlet dediğimiz yapı çoğu zaman dışarıdan bakınca tek bir merkezden yönetilen, yekpare bir organizma gibi algılanır. Oysa biraz yakından bakınca, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri gibi büyük ve köklü kurumlarda, işin içinde hem hukuk hem siyaset hem de tarihsel reflekslerin birbirine dolandığı daha karmaşık bir denge görülür. “Kim denetler?” sorusu da tam bu noktada basit bir cevapla geçiştirilemeyecek kadar katmanlı hale gelir. Çünkü denetim dediğimiz şey yalnızca bir kurumun bir başka kurum tarafından kontrol edilmesi değildir; aynı zamanda sınırların, yetkilerin ve sorumlulukların sürekli yeniden tanımlandığı bir ilişkiler ağıdır.

Anayasal Çerçeve: Asıl Zemin Burada Başlar

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin denetimi denildiğinde ilk ve en temel adres, hiç tartışmasız Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’dır. TSK, anayasal bir kurumdur ve görev tanımı açık biçimde yazılıdır: vatanın savunulması. Ancak burada önemli olan sadece görev değil, aynı zamanda bu görevin hangi sınırlar içinde yapılacağıdır.

Anayasal sistem içinde TSK’nın en üstte Cumhurbaşkanı’na bağlı olması, yürütme erkinin parçası olduğunu gösterir. Bu bağ, sembolik bir bağlılık değil, aynı zamanda hiyerarşik bir sorumluluk ilişkisidir. Yani ordunun genel yönlendirmesi, devletin siyasi iradesiyle uyumlu olmak zorundadır.

Ama bu noktada klasik bir “tek merkezden kontrol” hikâyesi yoktur. Çünkü modern devletlerde ordu, sadece emir alan değil, aynı zamanda hukukla sınırlandırılan bir yapıdır. İşte denetim de burada başlar.

Yürütme: Siyasi Denetimin Görünür Yüzü

TSK’nın günlük anlamda en üst siyasi denetimi, Cumhurbaşkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı üzerinden yürütülür. Özellikle Millî Savunma Bakanlığı, ordunun idari ve lojistik yapısının büyük bölümünü yöneten sivil bir otoritedir.

Buradaki kritik mesele şudur: Modern demokratik sistemlerde ordu, kendi kendini yöneten kapalı bir yapı olmaktan çıkarılmıştır. Savunma politikalarının belirlenmesi, bütçenin hazırlanması, personel yapısının şekillenmesi gibi konular sivil irade tarafından belirlenir. Bu, denetimin en somut ve günlük çalışan yüzüdür.

Bir anlamda ordu, bir filmde sürekli sahnede olan ama senaryoyu yazmayan güçlü bir karakter gibidir; yönü belirleyen kalem başka bir elde durur.

TBMM: Bütçe ve Meşruiyetin Denetim Gücü

Denetimin en kritik damarlarından biri Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Çünkü TSK’nın bütçesi Meclis tarafından onaylanır. Bütçe, sadece rakam değildir; aynı zamanda bir öncelikler listesi ve siyasi tercihler bütünüdür.

Hangi savunma projelerine ne kadar kaynak ayrılacağı, hangi modernizasyonların yapılacağı gibi konular Meclis onayıyla şekillenir. Bu da dolaylı ama güçlü bir denetim mekanizmasıdır.

Ayrıca Meclis, gerektiğinde araştırma komisyonları kurarak savunma alanındaki bazı uygulamaları inceleyebilir. Bu, doğrudan günlük operasyonlara müdahale anlamına gelmez ama şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından önemli bir çerçeve oluşturur.

Yargı Denetimi: Hukukun Sessiz Ama Keskin Çizgisi

Modern devletlerin en belirleyici denetim mekanizmalarından biri yargıdır. Askeri personel de sonuçta hukuk sisteminin içindedir. Disiplin suçları, görev ihlalleri veya idari işlemler, yargı denetimine tabidir.

Askeri yargının yapısı zaman içinde değişmiş olsa da temel ilke şudur: Hiçbir kurum hukukun dışında değildir. Bu, TSK için de geçerlidir.

Bu noktada denetim daha görünmez ama daha derindir. Çünkü yargı, günlük politikadan bağımsız olarak kuralları hatırlatır. Bir nevi devletin iç ritmini bozan değil, onu dengede tutan bir mekanizma gibi çalışır.

Sayıştay ve Mali Denetim: Rakamların Gerçeği

Bir başka önemli denetim hattı Sayıştay’dır. Kamu harcamalarının denetlenmesi kapsamında TSK’nın mali yapısı da incelenir. Bu denetim, askeri sırlar ve güvenlik hassasiyetleri gözetilerek yapılır ama tamamen denetim dışı bir alan yoktur.

Burada işin ilginç tarafı şudur: Ordu gibi büyük ve kompleks bir yapıda, denetim çoğu zaman rakamlar üzerinden yürür. Silah alımları, lojistik harcamalar, altyapı yatırımları… Bunların her biri kayıt altındadır ve hesap verilebilirlik ilkesine tabidir.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sonrası Yapı: Merkezileşen Ama Sadeleşen Hat

2017 sonrası sistem değişikliğiyle birlikte TSK’nın komuta ve idari yapısında daha merkezileşmiş bir model ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın rolü yeniden tanımlandı, Millî Savunma Bakanlığı’nın ağırlığı arttı.

Bu değişim, denetim mekanizmasını ortadan kaldırmadı; daha çok farklı katmanları tek bir yürütme çatısı altında topladı. Yani denetim hâlâ var ama daha net bir hiyerarşi üzerinden işliyor.

Bu durumu bazen büyük bir orkestra gibi düşünmek mümkün: Farklı enstrümanlar var ama şefin hareketi daha belirleyici hale gelmiş durumda.

Toplumsal ve Tarihsel Denetim: Yazılı Olmayan Katman

Resmî mekanizmaların dışında bir de daha görünmez ama etkili bir denetim alanı vardır: toplumun hafızası. Türkiye’de ordu, tarihsel olarak yalnızca bir güvenlik kurumu değil, aynı zamanda devletin sürekliliğiyle ilişkilendirilen bir yapı olarak görülmüştür.

Bu nedenle TSK’nın her adımı, sadece hukukla değil, aynı zamanda toplumsal algıyla da değerlendirilir. Medya, kamuoyu ve kültürel hafıza burada dolaylı bir denetim işlevi görür.

Bazen bir kararın etkisi, kanun maddelerinden çok insanların zihninde bıraktığı izlerle ölçülür. Bu da denetimin en dağınık ama en kalıcı formudur.

Sonuç: Tek Bir Cevap Değil, Bir Denge Sistemi

“Türk Silahlı Kuvvetlerini kim denetler?” sorusunun tek bir cevabı yok. Çünkü ortada tek bir denetleyici değil, birbirini dengeleyen çok katmanlı bir sistem vardır.

Cumhurbaşkanlığı yürütmenin siyasi yönünü belirlerken, Millî Savunma Bakanlığı idari yapıyı yönetir. TBMM bütçe ve meşruiyet zeminini kurar. Yargı hukuki sınırları çizer. Sayıştay mali şeffaflığı sağlar. Toplum ise tüm bu yapının üzerinde sürekli bir görünmez göz gibi durur.

Bu yapı, kusursuz bir mekanizma değil; ama modern devletlerin çoğunda olduğu gibi, denetimin tek bir elde toplanmadığı, dağıtılmış bir denge modelidir. Ve belki de en önemli gerçek şudur: Denetim sadece kontrol etmek değil, aynı zamanda sınırları sürekli hatırlatmaktır.