Rusya bağlantılı İngiltere merkezli DNA şirketi son derece hassas verilerle ortadan kayboldu

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Londra'da ofisleri bulunan Atlas Biomed ortadan kayboldu.

BBC'nin bir raporuna göre, Rusya ile bağlantısı olduğu iddia edilen bir DNA test şirketi, müşterilerinden gelen son derece hassas verilerle birlikte ortadan kayboldu. Londra'da ofisleri bulunan Atlas Biomed şirketi, müşterilerinin genetik yapısı ve belirli hastalıklara yatkınlıkları hakkında bilgi sağlıyordu. Ancak müşterilerin karanlıkta kalması ve biyometrik veriler de dahil olmak üzere verilerinin güvenliği konusunda endişe duyması nedeniyle şirket şebekeden uzak görünüyor. Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO), olaydan haberdar olduğunu söyledi ve şirketin ortadan kaybolmasıyla ilgili bir şikayet aldığını doğruladı.

Yapılan açıklamada, “İnsanların, kuruluşların kişisel bilgilerine güvenli ve sorumlu bir şekilde davranmasını bekleme hakkı vardır” denildi.

Atlas Biomed web sitesi artık aktif değil ve listelenen telefon numarası artık mevcut değil. Mart 2022'ye ait son gönderi, 11.000'den fazla takipçiye sahip Instagram sayfasında görüldü.

“SİPARİŞ VERMEYİN – SAHTEKARLIK UYARISI. Haziran 2023'ten beri aktif değiller. Temmuz ayında numune sipariş ettim ve gönderdim ama hala hiçbir şey yok ve o zamandan beri aynı sorunu yaşayan çok sayıda insanla karşılaştım. E-posta adresiniz artık çalışmıyor. Onlarla iletişime geçmenin hiçbir yolu yok,” diye yorum yaptı bir internet kullanıcısı sayfaya.

Şirketin genel merkezi, teknoloji şirketleri için önemli bir konum olan Londra'daki Silicon Roundabout'a yakındır. Binada bulunan bir işletme kayıt şirketi, Atlas Biomed'in müşterisi olduğunu ve adresi yasal olarak kullandığını söyledi. Ancak şirket, kayıp DNA testi şirketi hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Rusya bağlantısı

Şirket gitmiş olabilir ama Rusya ile bağları yeniden ortaya çıktı. Biomed, İngiltere merkezli tüm şirketlerin kaydolmasının zorunlu olduğu Companies House'a kayıtlı olmasına rağmen Aralık 2022'den bu yana herhangi bir hesap açmadı. Son güncellemede, dördü istifa eden sekiz resmi pozisyon listelendi.

İlginç bir şekilde, geri kalan iki yetkilinin adresi Moskova'da olarak listelendi ve bu, Atlas Biomed'in şu anda istifa eden yöneticisi olarak tanımlanan Rus milyarderin adresiyle eşleşiyordu.

Görünen o ki geriye kalan iki yetkilinin listesi Moskova'da aynı adreste yer alıyor; bir Rus milyarderin ise daha sonra istifa eden bir yönetici olduğu belirtiliyor.

Ayrıca okuyun | Bulutlardaki mikroplastiklerin çevremiz üzerinde etkisi olabilir. Bilim insanları endişeli

Müşterilerin kafası karıştı

Essex, Saffron Walden sakini Lisa Topping, yayına tükürük örneğini şirkete gönderdiğini ve kişiselleştirilmiş genetik rapor için 130 dolar ödediğini söyledi. Bayan Topping, DNA profilini ve belirli hastalıklara yatkınlığını almasına rağmen, zaman zaman yaptığı gibi rapora artık çevrimiçi olarak erişemiyordu.

“Başka birinin bununla ne yapabileceğini bilmiyorum [the data] Ama bu son derece kişisel bir bilgi… Bunun ortadan kaybolduğu konusunda ne kadar rahat olduğumu bilmiyorum” dedi Bayan Topping.

Atlas Biomed'in müşteri DNA veritabanının nereye ulaştığına dair bir açıklama yok. Ancak şu ana kadar kötüye kullanıldığına dair bir kanıt bulunmuyor.

Daha fazla trend haber için buraya tıklayın