Prof. Dr. Azap: Kovid-19 ile karşılaştıracak olursak kabus diyemeyiz, berbat bir düş diyebiliriz

Adanali

New member
Başta Avrupa ülkeleri ve ABD ile Kanada olmak üzere onlarca ülkede tespit edilen maymun çiçeği hastalığı, gündemdeki yerini koruyor. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, kimi vakit insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz” dedi.


Habertürk TV canlı yayına katılan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Alpay Azap, “Endişeler yersiz değil” dedi ve uyardı:

“Kovid herkesi hayli yordu ve daha hassas hale getirdi ancak telaşlar de fazlaca yersiz değil. Bu hastalığın pandemi yapma mümkünlüğü var. Çok kıtada epeyce insanı birden etkileme mümkünlüğü kelam konusu. Teknik olarak buna pandemi diyoruz. Lakin pandemi deyince hepimizin aklına Kovid 19 üzere bir pandemi geliyor. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu, toplu bulunan yerlerin kapatıldığı, insanların meskenlerine hapsedildiği salgın hastalık akla geliyor. bu biçimde bir pandemi, bu seviyede bir pandemi beklemiyoruz. Lakin bu hastalık beşerden beşere bulaşan bir hastalık. Değerli de bir hastalık lakin yakın temasla bulaşıyor. ötürüsıyla uzun bir ortada bulunmak gerekiyor hasta bireylerle.”

Azap, maymun çiçeği virüsünün tanı konmasının bir çok kolay olduğuna dikkat çekti ve “Şöyle bir özelliği de var Kovid’ten farklı olmak üzere; belirtisizken bireyler bulaştırıcı değiller, şimdiki ayrıntılarımız o tarafta. Belirtisizken bulaştırmayınca yayılması hayli kelam konusu değil. Hastalık belirtileri de epey tipik. Öteki bir şeyle karıştırılması sıkıntı. Teşhis konması daha kolay. Belirtili şahısları de izolasyon altına alınca, toplum ortasında süratle ve fark etmeden yayılmasını engelleme talihimiz var” dedi.


‘Yeni varyant olmaz’


Prof. Dr. Azap ayrıyeten yeni varyantlar konusunda da konuştu ve şunları tabir etti:

“Bu virüs bir DNA virüsü, Kovid-19 üzere RNA virüsü değil. DNA virüslerinin kendini tamir sistemi olduğu için Kovid’deki üzere yeni varyantlar, aşından kaçacak yeni varyantlar çıkmasını beklemiyoruz. Kovid kadar önemli bir pandemi yapması kelam konusu olağan olarak değil.”

‘Ciltten de geçebiliyor’


Virüsün yüzeyden de bulaşabildiğini lisana getiren Azap, şunları kaydetti:

Bu hastalığın bir değir bulaş yolu da virüsle kirlenmiş cansız yüzeyler… Çarşaf, havlu üzere yüzeylerde bir ölçü daha düz canlı kalabiliyor. Buralara temas eden şahıslara ciltten de geçebiliyor, ciltteki küçük çatlaklardan da girebiliyor.
 
Üst