Festivalin tarihi, önemi ve bilmeniz gereken diğer şeyler

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Makar Sankranti 2024 Tarihçesi ve Önemi: Yılın ilk büyük festivalidir


Makar Sankranti, güneş tanrısına adanan ve kışın sonunu simgeleyen Hindistan'ın en önemli festivallerinden biridir. Hasat festivali olarak da bilinen Makar Sankranti, güneşin Makara Rashi'ye (Oğlak takımyıldızı veya zodyak) geçişini işaret eder. Uzun günlerin başlangıcını ve güneşin kuzeye doğru hareketini müjdeliyor, bu nedenle bu dönem Uttarayan olarak biliniyor ve çok uğurlu kabul ediliyor. Makar Sankranti ay takvimine göre kutlanır, dolayısıyla her yıl neredeyse aynı güne denk gelir.

Makar Sankranti'nin Tarihi ve Önemi


Festivalin hem dini hem de mevsimsel önemi var. Antik çağlarda, güneşin değişmesi ve bunun sonucunda günlerin uzaması, mevsimlerin daha sert bir iklimden daha ılıman bir iklime doğru değiştiğinin bir işareti olarak kutlanıyordu. Bu bir umut ve pozitiflik işareti olarak görüldü.

Hasat Festivali, çiftçi topluluklarının sıkı çalışmalarının meyvelerini topladığı bir neşe, bolluk ve kutlama zamanıdır.

Makar Sankranti ile ilgili bir efsane de var. Ülkenin bazı bölgelerinde Sankranti adlı bir tanrının bir Sankarasur'u öldürdüğüne inanılıyor. Bir gün sonra tanrı, Kinkarasur adında başka bir iblisi öldürdü, bu yüzden o gün Kinkrant olarak da biliniyor.

Makar Sankranti Hindistan'da nerede kutlanıyor?


Festival Maharashtra, Goa, Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana ve Rajasthan'da kutlanıyor. Bu festivalin Hindistan'da ve Asya'da çeşitleri var.

Batı Bengal'de ve Hindistan'ın kuzeydoğu eyaletlerinde Pousha Sankranti ve Bihu, Tamil Nadu'da Thai Pongal ve Kerala'da Makara Vilakku olarak kutlanır.

Gujarat'ta bu kez Vasi Uttarayan, Nepal'de Maaghe Sankrant ve Pencap'ta Mahi olarak kutlanıyor. Tayland ve Kamboçya da Makar Sankranti'yi Songkran veya Mohan Songrak olarak kutluyor.

Tarih Makar Sankranti 2024


Bu yıl Makar Sankranti, Lohri'den bir gün sonra, 15 Ocak'a denk geliyor. Drik Panchang'a göre Sankranti zamanı 15 Ocak sabahı 2:45'tir. Punya Kala sabah 7:15'ten akşam 20:07'ye (10 saat, 31 dakika) ve Maha Punya Kala sabah 7:15'ten akşam 9:00'a (1 saat, 45 dakika) kadar sürüyor.

Daha fazla trend haber için buraya tıklayın
 
Üst