Deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler sadece kokusunu aldıklarında bile hasta olabilirler. Çalışma açıklıyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Temsili resim


Washington:

Deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler, yalnızca kokusundan bile ciddi şekilde hastalanabilir ve bu nedenle deniz ürünlerinden uzak durma olasılıkları daha yüksektir. Belirli bir yemeği yedikten sonra gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanan kişiler de aynı kaçınma davranışını sergilerler.

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin, insanların çevredeki alerjenlere ve enfeksiyonlara nasıl tepki vereceği konusunda önemli bir rol oynadığını uzun zamandır biliyor. Ancak alerjik uyaranlara yanıt olarak bu tür davranışların tetiklenmesinde de rol oynayıp oynamadığı bilinmiyordu.

Nature dergisinde 12 Temmuz'da yayınlanan Yale liderliğindeki bir araştırmaya göre bağışıklık sisteminin davranışlarımızı değiştirmede kritik bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Yale Tıp Fakültesi Hughes Tıp Enstitüsü İmmünobiyoloji Profesörü ve kıdemli yazar Howard araştırmacısı Ruslan Medzhitov, “Bağışıklık tanımanın davranışı, özellikle de önce antikorlar yoluyla ve sonra beynimize iletilen toksinlere karşı savunma davranışını kontrol ettiğini bulduk” dedi. Çalışmanın.

Çalışma, bağışıklık sistemi iletişimi olmadan, beynin vücudu çevredeki potansiyel tehlikelere karşı uyarmadığını ve bu tehditlerden kaçınmaya çalışmadığını gösteriyor.

Medzhitov laboratuvarındaki bir ekip, o zamanlar Yale'de doktora sonrası araştırmacı ve şu anda Arizona Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Esther Florsheim ve Tıp Fakültesi'nde yüksek lisans öğrencisi Nathaniel Bachtel tarafından yönetilen bir ekip, alerjiye karşı duyarlı hale getirilmiş fareler üzerinde çalıştı. Yumurtalar, tavuk yumurtasında bulunan bir protein olan reaksiyona girer.

Beklendiği gibi, bu fareler oositle aşılanmış sudan kaçınma eğilimindeyken, kontrol fareleri yumurtayla aşılanmış su kaynaklarını tercih etme eğilimindeydi.

Duyarlı farelerde yumurta şeklindeki su kaynaklarına karşı nefretin aylarca sürdüğünü buldular.

Ekip daha sonra bağışıklık sistemi değişkenlerini manipüle ederek duyarlılaştırılmış farelerin davranışlarını değiştirip değiştiremeyeceklerini inceledi.

Örneğin, yumurtaya alerjisi olan farelerin, bağışıklık sistemi tarafından üretilen immünoglobulin E (IgE) antikorları bloke edildiğinde, sularındaki proteine karşı isteksizliklerini kaybettiklerini buldular.

IgE antikorları, diğer bağışıklık sistemi proteinleriyle birlikte beynin kaçınma davranışını kontrol eden alanlarıyla iletişimde kritik bir rol oynayan bir tür beyaz kan hücresi olan mast hücrelerinin salınmasını tetikler.

Tetikleyici olarak IgE olmadan bilgi aktarımı kesintiye uğradı, böylece fareler artık alerjenden kaçamadı.

Medzhitov, sonuçların bağışıklık sisteminin hayvanların tehlikeli ekolojik ortamlardan kaçınmasına yardımcı olmak için nasıl geliştiğini gösterdiğini söyledi. Bağışıklık sisteminin potansiyel tehlikeleri nasıl hatırladığını anlamak, bir gün birçok alerjene ve diğer patojenlere karşı aşırı reaksiyonların bastırılmasına yardımcı olabileceğini ekledi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)

Daha fazla trend haber için buraya tıklayın
 
Üst