Yırtıcı tabiattan çelik teller gerisine: Afrika’nın tutsak aslanları

Adanali

New member
Afrika’da en büyük aslan nüfusuna mesken sahipliği yapan ülkelerden Güney Afrika’da, hükümetin datalarına nazaran ülkede 310 tesiste, 7 bin 800 tutsak aslan bulunuyor. Birtakım başka iddialara nazaran ise bu sayı 12 bin olarak belirtiliyor.


Hayvanlara Karşı Zulmü Tedbire Ulusal Dernekleri Kurulu (NSPCA) bilgilerine bakılırsa, Güney Afrika tabiatında ise yaklaşık 3 bin 940 yırtıcı aslan yaşıyor. Buna göre, aslanlarıyla meşhur Güney Afrika’da 2022 prestijiyle neredeyse her 3 aslandan 2’si “tutsak aslan” durumunda.


Çiftlik ve gibisi tesislerde doğan yavrular, ticari gayelerle esaret koşulları altında büyütülüyor ve ölene kadar bu tesislerde turistlere teşhir ediliyor. Bölgeye safari yapmaya gelen turistler ek fiyatlarla yavru aslanları sevip, yetişkin aslanlar eşliğinde yürüyüş yapabiliyor. Aslan avcılığı da tutsak aslan sanayisinin kıymetli bir kolunu oluşturuyor.


Güney Afrika Cumhuriyeti’nde tutsak aslan avcılığı, özel müsaadeye tabi olmak şartıyla yasal statüde bulunuyor. Hükümet, bu hususta sıkı kontrol ve kota uyguluyor.


“Humane Society International” isimli memleketler arası hayvan hakları kuruluşunun Şubat 2022 tarihindeki raporuna nazaran, Güney Afrika, kıtada aslan avcılığının turistik merkezi pozisyonunda bulunuyor.


Buna nazaran, Güney Afrika’da 2014-2018 periyodunda yabancılar tarafınca 4 bin 176 aslan avlandı, bunların yüzde 94’ü tutsak aslanlar olarak kayıtlara geçti. Bu müşterilerin birden fazla batı ülkelerinden olurken, yüzde 50’sinden çoksı da ABD vatandaşı olarak biliniyor.


Güney Afrikalı av acentelerinden edinilen bilgilere nazaran bu av partilerinin meblağları, avın ve tıbbın niteliğine nazaran 8 ila 60 bin dolar içinde değişebiliyor.


Belirli bir bölgede tutulan savunmasız aslanlar, buraya gelen güçlü batılı turistler tarafınca inançlı uzaklıktan tüfekle vurulmak suretiyle av tutkuları için katlediliyor.


Tutsak aslanların kemikleri ise klasik Çin tıbbında afrodizyak unsur olarak kullanılmak üzere ağır talep görüyor.


Aslan kemiği, Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinde, lüks süs eşyası ve takı üretiminde de çoğunlukla tercih ediliyor.

Organize Cürüm ve Yolsuzluk Raporlama Projesinin (OCCRP) Ekim 2022 tarihindeki raporuna bakılırsa, dünyada yasal olarak ticari aslan sanayisine sahip tek ülke olma özelliği taşıyan Güney Afrika, bu Asya ülkeleri için en kıymetli tedarikçi pozisyonunda. Hükümet, son senelerda ulusal ve milletlerarası seviyede baskıların da tesiriyle kemik ticaretine kota uyguluyor.


OCCRP raporunda, memleketler arası hata örgütlerinin, Güney Afrika’dan Laos’a, oradan Vietnam ve Çin’e uzanan aslan kemiği kaçakçılığı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Buna bakılırsa, aslan kemiği kaçakçılığı büyük oranda ABD’nin başına 1 milyon dolar ödül koyduğu Vixay Keosavang liderliğindeki Laoslu Xaysavang hata örgütünce yürütülüyor.


Güney Afrikalı sivil toplum kuruluşu (STK) Hayvanlara Zulmü Tedbire Derneği (SPCA) Baş Müfettişİ Reinet Meyer, bu kemik ticaretinin son derece karlı, epey zımnî ve bu hayvanları tüketen bir ticaret olduğunu belirtti.
 
Üst