Tirmit anlamı nedir ?

Bengu

New member
Tirmit Nedir? Bir Kelime, Bin Yorum!

Selam millet! 🌟

Bugün sabah kahvemi içerken bir arkadaşım, “Abi sen hiç tirmit oldun mu?” diye sordu. Yani öyle bir sordu ki, sanki “mezun oldun mu” ya da “evlendin mi” gibi ciddi bir şey. Dedim ki: “Tirmit mi? O ne abi, yeni çıkan enerji içeceği mi?” 😄

İşte o an anladım ki, insanlığın kaderini değiştirecek kadar gizemli bir kelimeyle karşı karşıyayız: Tirmit.

---

Tirmit: Dilbilim mi, Ruh Hali mi?

“Tirmit” kelimesi, ilk bakışta sanki bir Anadolu köyünden çıkmış gibi duruyor. Duyunca insanın aklına ya köy kahvesinde oynanan bir oyun geliyor ya da tarlada yetişen egzotik bir bitki. Ama hayır, aslında “tirmit” kelimesi, anlamı tam çözülememiş; ama herkesin içten içe hissettiği bir ruh hâli olabilir.

Kim bilir, belki de “tirmit olmak” içten içe yanarken dışarıya “iyiyim yaa” demek gibidir.

Erkekler “tirmit” olduklarında genelde derin sessizliğe bürünür. Kadınlar ise “tirmit oldum” dediklerinde, bu genellikle beş sayfa WhatsApp mesajı anlamına gelir.

---

Erkeklerin Tirmit Hâli: Sessiz Stratejik Çöküş

Bir erkek tirmit olduğunda bunu anlamak zordur, çünkü hiçbir şey söylemez. Sadece televizyona boş boş bakar, elinde kumanda, yüzünde “ben dünyayı kurtarabilirim ama neden kurtarayım ki?” ifadesi…

O anlarda erkek beyninde şu diyalog döner:

— “Sorun neydi?”

— “Yok bir şey.”

— “Ama var gibi…”

— “Yok dedim ya, bir şey yok.”

Beynin geri kalan kısmı ise şu planları yapmaktadır:

1. “Dur bakalım, belki kendi düzelir.”

2. “Ben bir çay koyayım, belki o da bir şey ima eder.”

3. “Bu mevzu kendi kendine çözülürse, mükemmel olur.”

Yani erkek için tirmit, bir bekleme stratejisidir. Olayı çözmeden önce evrenin sinyallerini dinler. Kadınlar bunu “duygusuzluk” sanır ama aslında o, içsel bir PowerPoint sunumu hazırlamaktadır: “İlişkiyi kurtarma planı – V1.0”. 😅

---

Kadınların Tirmit Hâli: Empati ve Duygusal Detay Maratonu

Kadın tirmit olduğunda, bunu gizlemez. Yani hiç.

Kadın, tirmit olduğunda evdeki bitkiler bile fark eder. Çünkü hepsine tek tek derdini anlatır. “Sen bile anlıyorsun beni değil mi orkideme...” 🌸

Kadın için tirmit, bir duygusal fırtına öncesi raporu gibidir.

Kadın beyninde o anlar şöyle geçer:

— “Neden böyle hissettim acaba?”

— “O da bana soğuk mu davrandı?”

— “Acaba geçen hafta o mesajına geç mi döndüm?”

— “Ben ne giysem içim açılır ki?”

Ve o anda WhatsApp grupları hareketlenir. “Kızlar ben tirmit oldum.” cümlesiyle birlikte 247 yeni mesaj gelir. Çözüm odaklı erkeklere inat, kadınlar duyguyu yaşar, paylaşır, hatta üzerine analiz yapar. Bir kadın tirmit halindeyken TED konuşması yapsa, başlığı şudur:

> “Bir kelime, bin his: Tirmit Olmanın Psikolojisi.”

---

Tirmitlik ve Cinsiyetler Arası Diplomasi

İşte tam burada işler karışıyor. Çünkü erkek “tirmit” olduğunda kadın, “beni artık sevmiyor mu” diye düşünür. Kadın “tirmit” olduğunda erkek, “kesin ben yanlış bir şey söyledim ama neydi o?” diye kara kara düşünür.

Tirmit, ilişkilerde sessiz savaş gibidir. Ne silah vardır, ne barış anlaşması. Sadece bakışmalar, susmalar ve derin iç çekişler...

Ama kabul edelim, her tirmit hali sonunda bir gülümseme bırakır. Çünkü her “tirmit” sonrası bir “konuşalım mı?” gelir. Ve işte o zaman hayat normale döner:

Kadın anlatır, erkek dinler (ya da dinliyormuş gibi yapar 😁), sonra bir şekilde barış kahvesi yapılır.

---

Tirmit’in Günlük Hayatta Kullanımı

Forumdaşlar, tirmit sadece ilişkilerde değil, günlük hayatta da sık sık karşımıza çıkar.

Örnek mi?

- Pazartesi sabahı işe giderken “off” diyorsan: Tirmit olmuşsundur.

- Sevdiğin dizinin finalinde karakter ölüyorsa: Tirmit oluyorsun.

- Dolabında 15 gömlek olup “giyecek bir şeyim yok” diyorsan: Net tirmit.

- Kahve soğumuş ama yine de içiyorsan: Tirmitlik zirvesi.

Hatta bazı durumlarda toplu tirmit yaşanır:

Mesela ay sonu gelmiş ama maaş hâlâ yatmamışsa… O an tüm millet “ekonomik tirmit sendromu”na girer.

---

Tirmitoloji: Bilimsel(!) Bir Bakış

Bir kısım araştırmacı (benim gibi kahvesini fazla kaçırmışlar), tirmitin aslında beynin “boşver” bölgesinde meydana geldiğini iddia ediyor.

Yani insanın içinde bir sistem çöker, ama dışarıdan hâlâ “iyiyim” der.

Bir nevi Windows güncellemesi gibidir: ekranda %99 görünür ama o %1’de takılı kalmıştır.

Bu yüzden “tirmit” aslında içsel bir yeniden başlatmadır.

Biraz mola, biraz düşünme, biraz da “bana bulaşmayın” mesajıdır.

---

Forumdaşlara Soru: Sizin En Epik Tirmit Anınız Ne?

Benim en unutulmaz tirmit anım, bulaşıkları yıkarken süngerin ortadan ikiye ayrılmasıydı. O an dedim ki: “Evet, artık sünger bile dayanamıyor.” 😅

Peki ya siz?

— İşte forumun asıl olayı burada başlıyor.

Yani bir düşünün, siz en son ne zaman “tirmit oldum” dediniz?

Patron “bugün de kalabilir misin?” dediğinde mi?

Yoksa sevgiliniz “benimle ciddi misin?” diye sorduğunda mı?

Hadi anlatın forumdaşlar! 🎉

Tirmitli anılarınızı, çözümlerini, felsefesini tartışalım. Belki bu başlık sayesinde “Tirmitoloji” diye yeni bir bilim dalı bile kurarız!

Unutmayın:

Her “tirmit”, bir farkındalık fırsatıdır.

Ve bazen, “tirmit oldum” demek, “ben de insanım arkadaş” demenin en samimi yoludur. 💫