Mahatma Gandhi hakkında ilginç gerçekler

Bilgin

Global Mod
Global Mod
1930’da Time Dergisi Yılın Kişisi seçildi.


Hindistan’da sevgiyle “Bapu” olarak bilinen Mahatma Gandhi, Hindistan özgürlük hareketinde önemli bir rol oynadı. Savunduğu ahimsa (şiddetsizlik) ve hakikat ilkeleri bağımsızlık hareketi sırasında çok önemliydi. “Ulusun Babası” onuruna

İşte Mahatma Gandhi hakkında bazı ilginç gerçekler:


  1. Mohandas Karamçand Gandhi 2 Ekim 1869’da Gujarat’ın Porbandar kentinde doğdu.


  2. 13 yaşındayken Kasturba Gandhi ile evlendi. Çiftin birlikte dört oğlu vardı.


  3. 1893 yılında avukatlık mesleğini kurmak üzere Güney Afrika’ya gitti ve yaklaşık 22 yıl boyunca orada kaldı. Pietermaritzburg’da birinci sınıf bir kompartımanda seyahat ederken trenden atıldıktan sonra ırk ayrımcılığını reddetti.


  4. 1915’te Hindistan’a döndükten sonra Gopalkrishna Gokhale, Bay Gandhi’ye siyasi çalışmalara başlamadan önce bir yıl boyunca Hindistan’ı gezmesini tavsiye etti. Mumbai’de (sonra Bombay) başladı ve ülkeyi dolaştı. Bay Gandhi tarafından başlatılan ilk hareket (Satyagraha adı verilir) 1917’de Bihar’ın Champaran bölgesinde gerçekleşti.


  5. Hindistan’da İşbirliği Yapmama Hareketi, Sivil İtaatsizlik Hareketi ve Hindistan’dan Çık Hareketi dahil olmak üzere çeşitli özgürlük hareketlerine liderlik etti. Onun yönetimi altında birçok kişi Hindistan’daki sömürge yönetimine karşı protestolara aktif olarak katıldı.


  6. Bay Gandhi yalnızca vejetaryen yemek yiyordu. “Vejetaryenliğin Ahlaki Temelleri” adlı kitabında hayatı boyunca taze sebze, lor, meyve, tohum ve kuruyemiş tükettiğini yazdı.


  7. Ayrıca ülkede dokunulmazlığın kaldırılması için de kampanya yürüttü. 1932’de, “Tanrı’nın çocukları” anlamına gelen “Harijans” adını verdiği dokunulmazların hayatlarını iyileştirmek için bir kampanya başlattı.


  8. Mahatma Gandhi ayrıca Hindistan’daki el dokuma endüstrisini canlandırmak için de çalıştı, özellikle Khadi’ye odaklandı.


  9. Bapu’nun doğum yıldönümü aynı zamanda şiddetsizlik mesajını yaymak için ‘Uluslararası Şiddetsizlik Günü’ olarak da kutlanıyor.


  10. 1930’da Time Dergisi Yılın Kişisi seçildi. Mahatma Gandhi 30 Ocak 1948’de öldü.
Daha fazla trend haber için buraya tıklayın

Yorum yayınla
 
Üst