Madendeki patlama noktası

Adanali

New member
Amasra’daki patlamadan daha sonra kurtarma çalışmalarına, maden ocağının labirenti andıran krokisi rehberlik etti. Yeni Şafak, yaşanan faciadan daha sonra madenin krokisine ulaştı. Yer altında uzunluğu kilometrelerce olan tüneller labirenti andırıyor.

ÜRETİM SINIRI SARI

Söz konusu krokide birtakım kısımlar kırmızı, sarı ve mavi renkler ile gösterilmiş. Sarı renkle işaretlenen noktalar üretim yapılan kömür aynası ve buraya açılan galerileri, mavi ve kırmızı kısımlar ise buralarla ilişkili nakliye yollarını gösteriyor.

TÜNELLER DOLMUŞ

Sahadan kaynaklar 41 madencinin şehit olduğu patlamanın yerini de krokide gösterdi. Patlamanın krokide işaretli noktada yaşandığı iddia ediliyor. Grizu patlamasıyla tetiklenen kömür tozu patlamaları -350 kotundaki tünelleri doldurmuş. Patlamanın tam olarak nerede olduğu ve nasıl gerçekleştiği, eksper raporları ve incelemeler kararında netleşecek.

Tayinini isteyip Amasra’ya gelmiş

Ferhat Poyraz Amasra’da şehit olan 41 madenciden birisi. Daha 24 yaşındaydı. Genç madenci 3 yıl evvel Zonguldak’ta işe başladı. Emekli madenci olan babası Mehmet Poyraz, oğlunun tayinini isteyip memleketine geldiğini anlattı: “6 çocuğumdan en küçüğüydü. Tek oğlumdu. 2019’da Zonguldak’ta maden ocağında işe başladı. Gelik-Karadon işletmelerinden tayin isteyip Amasra’ya geldi. 16 ay gündüz çalıştı. 6 Ekim’deki sendika seçimlerinden daha sonra vardiyası değişti. 16.00 vardiyasına verildi. 8-9 gün çalıştıktan daha sonra patlama yaşandı.”

Oğlunun ayakkabısından ayrılamıyor

Maden ocağındaki patlamada şehit olan 31 yaşındaki Suat Demirkıran’ın konutunda yas var. Şehit madencinin annesi Minire Demirkıran, evlat acısıyla yanıyor. “yaşamını yaşayamadı, gün bakılırsamedi yavrum” diye gözyaşı döken acılı bayan, oğlunun ayakkabılarını elinden bırakmıyor. Minire Demirkıran ayakkabılar ve oğlunun fotoğrafına sarılıp hasret gideriyor. Şehidin ağabeyi Murat Demirkıran da kardeşinin kimsenin kalbini kırmayan düzgün bir insan olduğunu söylemiş oldu: “Normal hayatında nasıl gülüyorsa şehit olduğunda da tıpkı gülümseme, tıpkı bakış vardı.”

Ali Kürşat Büyükada
 
Üst