İçişleri Bakan Yardımcısı: Afrika’da vize verilen bütün ülkelerde parmak izi alınmasına başlıyoruz

Adanali

New member
Çataklı, ‘Medya Temsilcileri ile Göç Buluşması Toplantısı’nda Türkiye’nin göç siyasetlerine ait açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.


Göç konusunun bugünün sıkıntısı olmadığını farklı sebeplerden dolayı dünyanın göçle karşı karşıya olduğunu belirten Çataklı, yaklaşık 4 milyon yabancının yaşadığı Türkiye’nin en epey göçmene mesken sahipliği yapan ülke pozisyonunda bulunduğunu lisana getirdi.


Göç probleminin kaynağında çözülmesi gerektiğine işaret eden Çataklı, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere devletin bütün kurumlarıyla kaynak ülkelerle direkt temaslar yürütülmeye çalışıldığını anlattı.


İsmail Çataklı, Türkiye’nin insani yardımlar konusunda da öncü olduğunu, Afganistan’a da cuma günü üçüncü yardım treninin gönderileceğini kaydetti.


‘1316 kilometrelik hududumuzun güvenlik duvarı tamamlanmış olacak’


Hudut güvenliğine de değinen Çataklı, “Bu yıl sonunda ihale kademesindekiler ve bitenlerle bir arada 1316 kilometrelik hududumuzun güvenlik duvarı tamamlanmış olacak” bilgisini paylaştı.


Geri gönderme merkezleriyle ilgili çalışmaları da anlatan Çataklı, kapasite artırımları yapıldığını, Avrupa’nın tamamındaki geri gönderme kapasitesi kadar fiziki alana ulaşıldığını söylemiş oldu.


Çataklı, İran’da, sona yakın bölgelerde önemli bir Afgan nüfusunun bulunduğuna dikkati çekti.


Türkiye’nin, Suriye’de operasyon yaparak güvenliği sağlanan bölgelerdeki nüfusun katlanarak çoğaldığını söz eden Çataklı, “Suriye’ye 486 bin kişi döndü. Bunlar, büyük çoğunluğu Türkiye’nin operasyon yaparak güvenliğini sağladığı, olağanlaştırdığı bölgelere olan dönüşler” dedi.


Göçmenlerin ahengine yönelik yapılan çalışmalara da değinen Çataklı, Türkçe eğitimleri de verildiğini lisana getirdi. İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, şu biçimde devam etti:

“Yeni bir planlamaya gittik. Bir mahallenin nüfusunun yüzden 25’inden çok yabancı var ise orayı yabancıların ikametine kapatıyoruz. O mahalleye ikamet için yeni kayıt almayacağız. Bunu mahalle mahalle yaptık. Toplam nüfusun yüzde 25’ini geçtiği için Türkiye’de 781 mahalleyi kayıtlara kapatmış oluyoruz. Yabancıların ağırlaştığı yerlerde metruk binalarda, sıhhatsiz şartlarda, kimi vakit konut bile olmayan iş yeri üzere yerlerde ikamet ettiklerini görüyoruz. Önceliğimiz, ikamete kapattığımız yerlerde metruk binaların ortadan kaldırılması, konut olmayan lakin konut üzere kullanılan yerlerin boşaltılmasını sağlamak.”

Yapılan çalışmayla yoğunluğun düşürüleceğine değinen Çataklı, “Kimseyi yakasından paçasından tutup, zorla alıp götürdüğümüz yok” değerlendirmesinde bulundu. Bu mevzuda bilgilendirmeler yapılacağını, müddetler verileceğini bildiren Çataklı, ikamete kapatmanın mevzuata ve milletlerarası hukuka uygun olduğuna dikkati çekti.


Yabancılara ikamete kapatılan vilayetler


Soru üzerine Çataklı, birtakım vilayetlerin yabancılara ikamete kapatıldığını bildirdi. Çataklı, “Geçici müdafaaya kapatılan, memleketler arası muhafazaya kapatılan, bir de her ikisine birden kapatılan vilayetler var. Süreksiz ve memleketler arası muhafaza kaydına kapatılan vilayetler Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Yalova” bilgisini paylaştı.


Vizeyle Türkiye’ye gelen ve ondan sonrasında pasaportlarını imha ederek dönüş yapmayanların bulunduğunu kaydeden Çataklı, bu durumun da şahısların tespitini zorlaştırdığını, yakalananların savaşlar niçiniyle ülkelerini terk ettiklerini ileri sürdüğünü anlattı. Bu bahiste Dışişleri Bakanlığıyla çalışma yapıldığını, vize verilen noktalara parmak izi aygıtlarının gönderildiğini bildiren Çataklı, “Afrika’da vize verilen bütün ülkelerde parmak izi alınmasına başlıyoruz. Sistem kuruldu, testleri yapıldı. Vize müracaatında parmak izlerini alacağız. Türkiye’ye geldikten daha sonra kimlik ayrıntılarını imha etmiş olsalar bile parmak müsaadeden kim olduğunu belirleyeceğiz. Bu anlamada nizamlı göçten sistemsiz göçe geçiş konusunu büyük oranda halletmiş olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.


‘Doğrudan süreksiz müdafaa statüsü vermeyeceğiz’


Son devirde Suriye’den ekonomik sebeplerle çoğunluğu erkek olan bir nüfus hareketi olduğuna dair tespitlerin yapıldığını aktaran Çataklı, Suriyelilere süreksiz muhafaza statüsü verilmesiyle ilgili başlatılacak yeni uygulamayı da anlattı.


Bakan Yardımcısı Çataklı, “Kaydolmamış, yeni gelmiş Suriyelilere direkt süreksiz müdafaa statüsü vermeyeceğiz. Bundan daha sonra bunları evvel kampa alacağız, kamplarda araştıracağız. Süreksiz müdafaaya muhtaçlığı var mı, yok mu, hangi sebeplerle geldi, bakacağız. Suriye’den, bilhassa Şam ve etrafından ekonomik manadaki göç hareketliliğine müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’nin neresinde yakalanırsa yakalansın belirlediğimiz kamplar var, o kamplarda ikamete mecbur bırakacağız. Süreksiz muhafaza statüsünü orada değerlendireceğiz” biçiminde konuştu.


Soru üzerine kısa periyot turizm ikametine de değinen Çataklı, yeni periyotta turistik sebeplerle Türkiye’de ikamet almak isteyenlere ikamet verilmeyeceğini kelamlarına ekledi.
 
Üst