Edimsel Koşullanmada Biçimlendirme Nedir ?

Bengu

New member
Edimsel Koşullanmada Biçimlendirme Nedir?

Edimsel koşullanma (operant conditioning), davranışın sonuçlarıyla şekillendiği bir öğrenme sürecidir. Bu süreç, davranışın güçlendirilmesi veya zayıflatılmasıyla ilişkilidir. Edimsel koşullanmanın önemli bir yönü de biçimlendirmedir. Biçimlendirme, istenilen bir davranışın aşama aşama, küçük adımlarla öğrenilmesini sağlayan bir tekniktir. Yani, karmaşık bir davranışın ortaya çıkabilmesi için, bu davranışın basit bileşenlerinin teker teker pekiştirilmesidir.

Biçimlendirme Nasıl Çalışır?

Edimsel koşullanmada biçimlendirme, genellikle yeni veya karmaşık bir davranışın öğrenilmesinde kullanılır. Bu teknikte, istenilen davranış bir dizi küçük, yönetilebilir adımlara bölünür ve her adım, ardışık olarak pekiştirilir. Her bir adım, hedef davranışa daha yakın bir şekilde gerçekleşene kadar pekiştirilir. Bu şekilde, birey, zamanla istenilen davranışa ulaşmak için gerekli becerileri öğrenir.

Biçimlendirmenin temel aşamaları şunlardır:

1. Başlangıç Davranışının Belirlenmesi: Biçimlendirilecek davranışın net bir şekilde tanımlanması gerekir.

2. Küçük Adımların Oluşturulması: Büyük davranış hedefi, ulaşılabilir küçük parçalara bölünür.

3. Pekiştirme: Her bir küçük adım başarıyla gerçekleştirildikçe, olumlu bir pekiştireç (örneğin ödül) kullanılarak bu davranış güçlendirilir.

4. Adımların Birleştirilmesi: Küçük adımlar birleştirilerek, daha karmaşık davranış ortaya çıkar.

Biçimlendirme ve Davranışçı Psikoloji

Biçimlendirme, davranışçı psikolojinin önemli bir aracıdır ve B.F. Skinner tarafından daha da geliştirilmiştir. Skinner, edimsel koşullanma kuramını temel alarak, pekiştirme ve ödüllerle davranışların şekillendirilmesi gerektiğini savunmuştur. Biçimlendirme, başlangıçta basit davranışlardan başlayarak daha karmaşık ve istenilen sonuçları elde etmek için ideal bir yöntemdir.

Skinner’ın çalışmalarında biçimlendirme, pek çok deneyde uygulanmıştır. Özellikle hayvanlarla yapılan deneylerde, karmaşık görevlerin adım adım öğretildiği gözlemlenmiştir. Örneğin, bir kuşun, belirli bir şekli çizmesini sağlamak için, adım adım doğru hareketleri yapması pekiştirilmiştir.

Biçimlendirme Örnekleri

Edimsel koşullanma ve biçimlendirme, pek çok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu alandaki en yaygın uygulama alanları arasında eğitim, terapi ve davranış modifikasyonu yer alır. İşte biçimlendirmenin çeşitli alanlardaki bazı örnekleri:

1. Hayvan Eğitiminde Biçimlendirme: Bir köpeğin, karmaşık bir komutu yerine getirmesini sağlamak için biçimlendirme yöntemi kullanılır. Örneğin, köpeğe önce "otur" komutunu basit bir şekilde öğretmek, sonra daha karmaşık komutları adım adım öğretmek.

2. Çocuk Gelişiminde Biçimlendirme: Çocuklara uygun davranışları öğretmek için biçimlendirme teknikleri kullanılır. Örneğin, bir çocuk tuvalet eğitimi alırken, her başarılı deneme ödüllendirilir.

3. Yetişkin Davranışlarını Değiştirme: Davranış terapisi gibi alanlarda, bireylere istenmeyen davranışlarını değiştirmek için biçimlendirme yöntemleri kullanılır. Örneğin, sigara içme alışkanlığından kurtulmak isteyen bir kişi için her sigara içmeme günü ödüllendirilebilir.

Biçimlendirmenin Psikolojik Temelleri

Biçimlendirme, temel olarak pekiştirme ve cezalandırma gibi öğrenme ilkelerine dayanır. Bu ilkeler, bireylerin davranışlarının, çevrelerinden gelen ödüller ve cezalara göre şekillendiğini savunur. Pekiştirme, davranışın tekrar edilme olasılığını artırırken, ceza ise davranışın azalmasına yol açar. Biçimlendirme bu iki ilkeyi de kullanarak, davranışları istenen şekilde şekillendirir.

Buna göre:

- Pozitif Pekiştirme: İstenilen bir davranış sonrası bir ödül verilir. Örneğin, bir öğrenci ödevini tamamladığında, öğretmeni ona ödül verir.

- Negatif Pekiştirme: İstenmeyen bir durumdan kaçınmak için yapılan bir davranış ödüllendirilir. Örneğin, öğrencinin sınıfta sessiz kalması durumunda öğretmen ders dışı bir etkinlik sunar.

- Cezalandırma: Davranışın tekrarını engellemek için negatif bir durum uygulanır. Örneğin, öğrencinin derste sorusuz geçmesi, sınıfta oturmasını zorlaştıran bir durumla cezalandırılabilir.

Biçimlendirmenin Kullanım Alanları

Biçimlendirme, sadece psikolojik ve davranışsal tedavilerde değil, aynı zamanda günlük yaşamda da çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. İşte biçimlendirmenin uygulandığı bazı alanlar:

1. Eğitim: Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme süreçlerini hızlandırmak için biçimlendirme yöntemlerini kullanabilirler. Karmaşık öğrenme hedefleri küçük ve yönetilebilir adımlara bölünerek öğrencinin başarı seviyeleri yükseltilebilir.

2. İş Hayatı: Çalışanlara yeni beceriler öğretirken, bu becerilerin gelişimi adım adım pekiştirilerek, daha verimli sonuçlar elde edilebilir. Örneğin, bir çalışanın satış becerilerinin geliştirilmesinde biçimlendirme teknikleri kullanılabilir.

3. Sağlık ve Terapiler: Biçimlendirme, fobiler veya bağımlılık gibi psikolojik problemleri tedavi etmek için de kullanılır. Terapi sürecinde, istenmeyen davranışlar aşama aşama ortadan kaldırılabilir.

Biçimlendirme ile İlgili Sık Sorulan Sorular

1. Biçimlendirme ne kadar zaman alır?

Biçimlendirme süreci, öğrenilecek davranışın karmaşıklığına ve bireyin bu davranışı ne kadar hızlı öğrenebileceğine bağlı olarak değişir. Basit davranışlar daha kısa sürede öğrenilebilirken, karmaşık davranışlar daha uzun zaman alabilir.

2. Biçimlendirme sadece pozitif ödüllerle mi yapılır?

Hayır, biçimlendirme bazen negatif pekiştirme ve cezalandırma yöntemlerini de içerebilir. Ancak en etkili biçimlendirme genellikle pozitif pekiştirme kullanılarak yapılır.

3. Biçimlendirme sadece hayvanlar için mi geçerlidir?

Hayır, biçimlendirme insanlarda da etkili bir öğrenme yöntemidir. Eğitimde, terapilerde ve iş yaşamında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sonuç

Edimsel koşullanmada biçimlendirme, karmaşık davranışların adım adım öğrenilmesini sağlayan etkili bir tekniktir. Bu süreç, bireylerin davranışlarını güçlendirmek, geliştirmek ve değiştirmek için pek çok alanda kullanılmaktadır. Biçimlendirme sayesinde, hedeflenen davranışlar küçük ve ulaşılabilir adımlarla şekillendirilerek istenilen sonuçlara ulaşılabilir.