2022 YKS ne vakit? YKS saat kaçta başlayıp saat kaçta bitecek? YKS müddeti, TYT, AYT, YDT puan hesaplama…

Beykozlu

New member
YKS imtihanı saati ile ilgili ayrıntılar imtihana girecek adaylar tarafınca araştırılmaya başlandı. Cumartesi günü TYT yani birinci oturumu gerçekleştirilecek olan üniversite imtihanına katılacak olan adaylar heyecanlı bir bekleyiş içerisindeler. 2022 – YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT), Yabancı Lisan Testi (YDT) bu hafta sonu gerçekleştirilmiş olacak. İmtihana 3 milyonu aşkın kişinin katılacağı açıklanırken Ölçme, Seçme, Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Lideri Prof. Dr. Halis Aygün, hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) ile ilgili bilgileri paylaştı.

2022 YKS ne vakit? YKS saat kaçta başlayıp saat kaçta bitecek? TYT, AYT, YDT ne vakit?

Öğrencilerin eğitim hayatlarına devam edecekleri üniversiteyi belirleyeceği YKS için artık kısa bir süre kaldı. YKS TYT oturumu 18 Haziran 2022’de, AYT ve YDT oturumları 19 Haziran 2022’de yapılacak.




2022 YKS imtihana giriş dokümanı nasıl alınır?

Adaylar, imtihana girecekleri yer bilgisini gösteren imtihana giriş dokümanını, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek.

YKS İMTİHAN GİRİŞ EVRAKI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

2022 YKS kaç dakika sürecek?


1. Oturum: TYT (18 Haziran Cumartesi, 10.15), 120 soru 165 dakika,

2. Oturum: AYT (19 Haziran Pazar, 10.15), 160 soru 180 dakika,


3. Oturum: YDT (19 Haziran Pazar, 15.45), 80 soru 120 dakika olmak üzere 3 oturumda uygulanacaktır.

YKS TYT AYT YDT puan hesaplama nasıl yapılır?

  • Her adayın, testlere verdiği gerçek ve yanlış karşılıkların sayısı belirlenecektir. Gerçek karşılık sayısından yanlış yanıt sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
  • Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
  • Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
  • Sınavdan daha sonra ÖSYM Başkanlığı yahut yargı mercileri tarafınca iptaline karar verilen sorular kıymetlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan pahasının bir daha saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. İmtihandan daha sonra ÖSYM Başkanlığı tarafınca karşılığının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen karşılık anahtarı temel alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.
  • TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki tartılar kullanılarak adayların yüklü puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi yahut Türkçe Testinden en az 0,5 yahut daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Sadece bu şartları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
  • A-TYT puanı kendi ortasında en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.
  • AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki yükler kullanılarak adayların yüklü puanları (A- SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Yüklü puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 yahut daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Sadece bu şartları sağlayan adaylar için yüklü puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, KELAM, EA, LİSAN puanları hesaplanmayacaktır.
  • A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi ortasında en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, KELAM, EA, LİSAN puanları oluşturulacaktır.
  • Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan yahut farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Toplumsal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine İdeoloji alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Toplumsal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır.
ÖSYM Lideri Halis Aygün, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımla YKS adaylarına muvaffakiyetler diledi. İşte o iletisi ve imtihana dair dikkat edilmesi gereken ayrıntılar…

Sevgili Gençler,

Sonuca değil imtihana odaklanın

İçinizi ferah tutun ve kendinize güvenin

Sınavınızın kararı ne olursa olsun hepiniz ülkemiz için epey değerlisiniz

Her birinizin başarılı olacağı alanı bulacağına inanıyorum.

Hepinize muvaffakiyetler diliyorum.


ÖSYM Lideri Prof. Dr. Halis Aygün, YKS’ye başvuran adayların sayısının 3 milyon 243 bin 425 olduğunu duyurdu.

18 Haziran Cumartesi günü uygulayacak Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) başvuran aday sayısı: 3.234.409

19 Haziran Pazar günü sabah oturumunda uygulayacak Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) başvuran aday sayısı: 2.056.512

19 Haziran Pazar günü öğlenden daha sonra oturumunda uygulayacak Yabancı Lisan Testi’ne (YDT) başvuran aday sayısı: 168.430

3 milyon 243 bin 425 aday ter dökecek

Hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 3 milyon 243 bin 425 aday girecek. Covid-19 salgınının denetim altına alınmasıyla öğrenciler, maske zaruriliği olmadan imtihan salonuna girebilecek.

Giriş dokümanı ve kimlik denetim edilecek

Covid-19 salgının denetim altına alınmasıyla uzun bir ortanın akabinde öğrenciler, maske zaruriliği olmadan YKS’de ter dökecek. Sıhhat Bakanlığı dataları doğrultusunda Covid-19 olumlu yahut temaslı olduğu tespit edilen adaylar ise bu duruma özel ayrılmış salonlarda imtihana alınacaklar. Adaylar, salonlara alınırken imtihana girecekleri yer bilgisini gösteren imtihana giriş evrakı ve kimlik dokümanı denetim edilecek. İmtihan binalarına telefon üzere teknolojik aygıtlar alınmayacak.

Sınavın başlama saatinden daha sonra gelenler içeriye alınmayacak

Sınavın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.00da gerçekleştirilecek ve imtihan 165 dakika sürecek. Pazar günü ise 2’nci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.00da; 3’üncü oturum Yabancı Lisan Testi (YDT) 15.30da yapılacak. İmtihanın başlama saatinden daha sonra gelenler içeriye alınmayacak. Adayların imtihan saatindilk evvel imtihana girecekleri okulda olmaları gerekiyor. YKS’de bu yıl baraj kaldırıldı. TYT’de 135 dakika olan mühlet, 165e çıkarıldı. Adayların yerleştirme puanının hesaplanabilmesi için TYT’deki testlerden birinden 0,5, AYTde de bir daha testlerden en az birinden 0,5 ham puana sahip olmaları kâfi olacak.
 
Üst