Göğüs alındıktan daha sonra yenisi yapılmalı mı?

Bakec

New member
Kanserli Göğüs Alındıktan daha sonra Yeni Göğüs Yapılması

Meme kanseri tüm tıbbi ilerlemelere rağmen hala önemli bir hastalıktır ve birçok vakit tedavi daha sonrası göğüste bariz bir form bozukluğu bırakır. Kimi durumlarda da bir yahut iki göğsün büsbütün alınması gerekebilir.

Memelerin Ruhsal, Fizyolojik ve Cinsel Etkileri

Memelerin bebeklerin beslenmesindeki kıymeti üzerinde konuşmak gereksiz. Bütün göğüslü hayvanlarda ve insanlarda soyun ilerlemesi için anne sütü en gerekli ve en sağlıklı besindir. Bayanlarda besbelli göğüsler daha dişi ve üretken hanımı temsil eder. bir hayli kültürde ve coğrafyada erkekler ekseriyetle cinsel münasebetlerinde dolgun göğüslü bayanları tercih etmektedirler. Birebir biçimde bir hayli kültür ve coğrafyada dik ve dolgun göğüslere sahip olmak bayanlar için dilek edilen ve gurur veren bir durumdur. Göğüslerin sekonder cinsel organ olarak kabul edilmeleri de pek yaygındır.

Meme Yokluğu yahut Kaybı

Memeler genetik olarak hayli küçük olabilir. Az olarak da doğuştan ekseriyetle bir tarafta mevcut olmayabilir. Lakin günümüzde göğüs yokluğunun en kıymetli sebebi göğüs kanseri sebebi ile bir yahut iki göğsün alınmasıdır. Ayrıyeten “koruyucu göğüs alınması – prophylactic mastectomy” ameliyatı da önemli sayıda bayanda iki taraflı göğüs yokluğu yaratmıştır. İleride göğüs kanserine yakalanma mümkünlüğü yüksek olan bayanlara yapılan bu ameliyat bir vakit içinder hayli tanınan idi. Fakat günümüzde eski popülerliği kalmamıştır.

Mastektominin Ruhsal Etkileri

Meme(lerin) alınması bayanlar üzerinde epey derin bir yıkım yaratır. Beden bütünlüklerinin kaybolduğunu ve kendilerinin “eski ben” olmadıklarını düşünürler. Pek birden fazla meme(leri)nin alınmış olduğunu kimsenin bilmemesini ister ve bu durumu saklamak yahut kamufle etmeye çalışırlar. Cinsel hayatlarında aksilikler ortaya çıkar.

Meme Rekonstrüksiyonu

1980 li senelerdan itibaren plastik ve rekonstrüktif cerrahlar tarafınca kanser sebebi ile göğsü alınmış bayanlara kendi bedenlerinden getirilen kesimler ile yeni göğüs yapılmaya başlandı. ondan sonrasındaki senelerda göğüs kanseri ameliyatlarının hali değişti ve daha az deri ve doku çıkartılarak yapılmaya başlandı. Bu durum silikon göğüs implantları ile göğüs rekonstrüksiyonunun daha kolay ve daha sık yapılmasına imkan sağladı. Bu ameliyatların bayanlar için büyük bir umut ve memnunluk kaynağı olması beklenirken hala dünya ölçüsünde kanser ameliyatı daha sonrası yeni göğüs oluşturulmasını isteyen bayanların sayısı beklenen seviyede değildir.

Yeni Göğüs Oluşturulmasına Karşı Çıkan Akımlar

İki Adede Gereksinimim Yok – I DON’T NEED TWO



Melissa Jansen 2017 yılında göğüs kanserine yakalanıyor ve sol göğsü alınıyor. Yeni göğüs yapılmasını istemiyor ve kendisini tek göğüslü (uniboober) olarak ilan ediyor. Göğsü alınan bayanların özel bir sütyen kullanmadan ve göğüs rekonstrüksiyonu yaptırmadan memnun ve özgüvenli olarak yaşayabileceklerini öne sürüyor. “İki adede gereksinimim yok” sloganı ile bir web sayfası oluşturuyor ve birebir sloganla toplumsal medyada aktivist olarak çalışıyor. Merak edenler toplumsal medyadaki paylaşımlarını aşağıdaki temaslardan izleyebilirler:

Şimdi Düz Kapatma Vakti – Flat Closure Now

Kar hedefi gütmeyen bir kuruluş olan “şimdi düz kapatma zamanı” (flat closure now) isimli sivil toplum örgütü çok değişik bir misyona sahip. Gayelerini kendi web sitelerindeki https://www.flatclosurenow.org/ tabirleri ile anlatalım:


Düz Yaşamak – Going Flat

Düz yaşamak” göğüs kanseri sebebi ile göğüsleri alınmış bayanların yeni göğüs yapılmasını yani göğüs rekonstrüksiyonunu reddetmeleri hatta dıştan takılan protez ve dolgulu sütyenleri bile kullanmayarak ömürlerini göründükleri üzere sürdürmelerini öneren bir akımdır. Bunu “düz devam etmek” olarak da isimlendiriyorlar. Amerikada yapılan bir çalışma göğüs kanseri daha sonrası rekonstrüksiyon ile ilgili farkındalığın artmasına rağmen son senelerda göğüsleri alındıktan daha sonra şuurlu olarak yeni göğüs yapılmasını istemeyen bayanların sayısında bir artış olduğunu göstermiştir. Hatta silikon göğüs implantları ile göğüs rekonstrüksiyonu yaptırmış olanların da bu implantları çıkarttırarak düz hayatı tercih ettikleri görülmektedir.


Düz Devam Etme Tercih niçinleri

  • Meme alınması ameliyatından daha sonra yeni ameliyatlar olmak istememek.
  • Yeni göğüs oluşturma ameliyatı ile ilgili kimi ıstıraplara katlanmak istememek
  • Yapılan yeni göğsün umdukları kadar tatmin edici olmama ihtimali
  • Meme rekonstrüksiyonu kararı kimi durumlarda ileri senelerda beklenmeyen bozuklukların yani komplikasyonların ortaya çıkma olasılığı
  • Meme rekonstrüksiyonunun kimi durumlarda göğsün alınmasından daha külfetli bir ameliyat olması
Bazı bayanlar göğüslerin mevcut olmasının seksüel bir nesne olarak gerekli olduğu görüşüne karşı çıkmaktadırlar. Göğüsler olmadan da bayanın hoş ve seksi olabileceğini, kendileri manzaralarından memnun iseler çıkıntısı olmayan düz göğüslerini saklamak gereği duymadan görünür olabileceklerini savunmaktadırlar.

Konunun Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Açısından Değerlendirilmesi

Biz plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahlar tedavilerimizi hastalarımızın istekleri doğrultusunda planlarız. Göğüs kanseri sebebi ile mastektomi yapılmış bir hastayı asla yeni göğüs oluşturma konusunda zorlama yahut ikna etme yoluna gitmeyiz. Hasta bunu dilek ediyor ise elimizden gelenin en uygununu yapmak da misyonumuzdur.

Meme Rekonstrüksiyonu

Başlangıçta göğüs alındıktan daha sonra bu türlü yaşamak hasta için bir yazgıydı. Lakin 1970 li yılların sonlarında dünyada ve Türkiye’de çeşitli formüller ile göğüs rekonstrüksiyonu yapılmaya başlandı. 1980 li senelera kadar göğüs kanseri için yapılan ameliyatlarda hem göğüs tıpkı vakitte altındaki adaleler alınıyor ve göğüs duvarı üzerine deri yaması temalıyordu. Bu durumlarda yeni göğüs yapmak için bu bölgeye bol bol yeni doku getirilmesi gerekiyordu. Sorun karın derisinin yahut sırt derisinin özel biçimde taşınarak buraya getirilmesi ile çözüldü. Lakin bu ameliyatlar epey sefer göğüs kanseri ameliyatından daha komplike ameliyatlar idi ve en az iki birden fazla vakit da daha fazla sayıda ameliyat ile tamamlanabiliyorlardı. Bu da hem maddi birebir vakitte fizikî olarak önemli bir sorun yaratıyordu. sonrasındasındaki senelerda göğüs kanserinde göğüs derisini hami hatta göğüs gözetici ameliyatlar yapılmaya başlandı. Bu da göğüs rekonstrüksiyonunu kolaylaştırdı. Zira yeni göğüs üretiminde en büyük sorun olan deri eksikliği önemli ölçüde azalıyor yahut ortadan kalkıyordu. Ayrıyeten alınan göğüs dokusunun yerine silikon göğüs implantları konularak eksik volüm çarçabuk tamamlanmaya başladı. Lakin göğüs alınmasından daha sonra radyoterapi (x-ray) tedavisi ve kemoterapi yapılması bir yabancı cisim olan silikon implantların iltihaplanması yahut dışarı atılmasına niye olabiliyordu. Bu da yapılan uğraşların boşa gitmesi manasına geliyor ve hastada önemli bir ümitsizlik ve pişmanlığa yol açıyordu. Göğüs rekonstrüksiyonundaki ilerlemeler sürmekte ve giderek daha doğal, kalıcı ve keyifli edici sonuçlar alınmaktadır. Aslında en muteber rekonstrüksiyon yabancı bir unsur kullanmadan bedenin kendi dokuları ile yapılanıdır. Son senelerda hastanın kendi yağı kullanılarak yapılan göğüs rekonstrüksiyonu umut verici sonuçlar yaratmaktadır. Prof. Dr. Ege Özgentaş uygun hastalarda kendi yağlarını kullanarak göğüs rekonstrüksiyonu yapmayı tercih etmektedir.

Sonuç

her insanın ömürleri ve kendi bedenleri hakkında şahsi tercihleri vardır ve bunlara hürmet duyulmalıdır. Göğüs rekonstrüksiyonu bir mecburiyet değil dilek edildiği takdirde yapılabilen bir ameliyattır. Rekonstrüksiyon zıddı akımlar muhtemelen derin acı, çaresizlik ve ümitsizliğin getirdiği arayışların bir eseridir. Kalıcı olma olasılıkları zayıftır. Mastektomi daha sonrası göğüs rekonstrüksiyonu daha harikaya gitgide bayanların düz bir göğüs kafesi ile keyifli olarak yaşayabilecekleri fikri daha az taraftar bulacaktır.
 
Üst